2011. jan. 27. | By: SBE

Apróságokból világváros 9. forduló

Vendéglátás-idegenforgalom

1. feladat

A budapesti vendéglátás nagy alakjai (12 pont)

Budapest a 19. század végére világváros lett, előtérbe került a szolgáltató ipar, megszületett a korszerű vendéglátás. Számos, az e korban alkotó szakács neve ma is fogalom. Párosítsd a szakácsok neve mellé a megadott adatokat! Írd a számokat értelemszerűen a táblázatba!

1.1844-1915 között élt,

2.1883-1956 között élt,

3.1884-ben érkezett Budapestre,

4. dobostorta,

5. az István Főherceg Szálló bérlője,

6. Kis magyar szakácskönyv,

7. Magyar-francia szakácskönyv,

8. megkapta a francia becsületrendet,

9. szállodájában Mikszáth Kálmán számára külön lakosztályt rendezett be,

10. szakácskönyve eddig 40 kiadást ért meg és 7 nyelvre fordították le,

11. palócleves,

12. zserbószelet.

Név

Fogalom, adat

Dobos C. József


Gundel János


Gundel Károly


Gerbaud Emil


Forrás

2. feladat

„Zenés” séta a régi Budán és Pesten

A sanzon, kuplé elválaszthatatlanul hozzátartozott a századforduló vendéglőihez, mulatóihoz. A dalok természetesen a pesti életről szóltak, számtalan helyét megénekelve a városnak, ezzel megörökítve az utókornak.

2.a) Nevezd meg Budapest nevezetességeit (utca, épület, városrész) a dalszöveg részletek alapján! (10 pont)

1. „Régi mániám végighajtani a …………………….”

2. „Legyen a ……………………………….Budán!”

3.” Van a ………………………….sarkán egy kis palota.”

4. „Hétre ma várom a …………………………………”

5. Mondd el, hogy imádom a ……………………..nőket.”

6.”Egy …………………………………….csónakházban.”

7. „Jöjjön ki ……………………., egy jó túróscsuszára!”

8. „A vén …………….hársfák békésen suttognak.”

9. „Oly jólesik a légyott este a ……………………………..”

10. „Sétahajó lágyan ring a …………….”

2.b) Majd szervezz sétát – a verssorok előtt lévő számok felhasználásával – Pestről indulva, a végén egy kellemes cukrászdában megpihenve! Ügyelj, hogy logikusan tervezz, és a dal keletkezési ideje szerinti címet vedd figyelembe! (7 pont)

5 -> … -> …-> …-> 10 ->… -> … 8 -> … -> …

Forrás:

3. feladat

Kis jelen

„A vendégeket elfogadható áron, jó minőségű termékekkel gyorsan szolgáljuk ki vonzó, tiszta étteremben” – ez a Burger King gyorsétterem lánc szlogenje. A világon 300 ezernél több helyen találkozhatsz velük. Az üzlet 1991-ben érkezett Magyarországra és üzleteit franchise rendszerben üzemelteti. Legismertebb termékük a „Whopper”.

3.a) Magyarázd meg, mi a franchise rendszer! (5 pont)

3.b) Melyek a Whopper alkotórészei? (7 pont)

Forrás:

4. feladat

Ételek és személyek

Az ételeket sokszor létező történelmi személyiségekről nevezték el. Mindenki ismeri a Gundel-palacsintát. Párosítsd össze a neveket és ételeket, hogy létező ételek neveit kapd. (5 pont)

Személynév

étel megnevezése

1. Rákóczi

a. rostélyos

2. Jókai

b. tyúkhúsleves

3. Kossuth

c. túrós

4. Eszterházy

d. bableves

5. Újházi

e. kifli

Forrás:

5.feladat

Budapest kalauz Krúdy módra

Valóság vagy írói fantázia? Krúdy Gyula pesti író volt, sokféle arcát ismerte a városnak. Műveiben sorra felbukkannak Budapest vendéglői, szállodái.

Hol található és mely Krúdy műben bukkannak fel a következő helyek? (5 pont)

Abbázia Kávéház:

Arabs szürke:

Arany Sas Fogadó:

Bástya sétány:

Kontinentál v. Continentál szálloda

Forrás: